Nieuwe 2D matrix code op de geneesmiddelenverpakking. (Lees meer)

Ook zullen fabrikanten iedere verpakking voorzien van een bijkomende veiligheid zoals een verzegeling. Dit is het gevolg van een Europese wetgeving.Deze veiligheidskenmerken hebben als doel om geneesmiddel vervalsingen tegen te gaan binnen het reguliere distributiekanaal. Apothekers controleren aan de hand van deze veiligheidskenmerken de identiteit en authenticiteit van geneesmiddelen, voordat ze deze ter hand stellen aan de patiënt.

In België is er reeds een goed en gesloten systeem. Het nieuwe systeem garandeert dat de Belgische patiënt ook in de andere EU-landen over authentieke en veilige geneesmiddelen kan beschikken.Alle stakeholers; fabrikanten van geneesmiddelen, de groothandelaars, de apothekers (zowel officina- als ziekenhusiapothekers) en overheid hebben hard gewerkt om het systeem in België operationeel te krijgen in de bijna 5000 apotheken.

In België werd BeMVO vzw (Belgian Medicines Verification Organisation), opgericht, een organisatie die specifiek voor 'Falsified Medicines Directive' (FMD) het hele traject in goede banen leidt.

De Europese richtlijn 'Falsified Medicines Directive' (FMD) vereist dat elke verpakking van geneesmiddelen op voorschrift vanaf 2019 een uniek serienummer moet hebben, dat is geregistreerd in een centrale database. In navolging van andere lidstaten van de Europese Unie, zal de maatregel in België vanaf 9 februari ingevoerd worden.

Voor meer informatie: (klik hier)